Slugit testissä osa II

Slugit testissä osa II

Täyteiset testissä osa II

Homma saatiin taas uudelleen käyntiin ja Markon kanssa käytiin ampumassa täyteisiä kolmella eri aseella.

Nyt oli 412S Valmet korvattu Mosbergiin 590 A1 pumpulla, sekä Benellin pumppuun otettiin supistajia mukaan. ( IC ja FULL)

Mossessa ja Fabarmissa molemmissa yhtä ”pitkät” piiput tai sanotaanko lyhyet 51cm …täytynee vielä tehdä osa III, jossa sitten mittaillaan vielä nopeuksien vaihtelua pitkän ja lyhyen piipun takia ja katotaan jos saatais joitakin suppareita mukaan joissa rihlat….stay tuned J


Matkaa maaleihin sama 35m, maaleja oli 3 kpl ja jokaisen laukauksen välillä jäähdyteltiin piiput kylmiksi. Eli peräkkäisiä laukauksia ei ammuttu lainkaan, paitsi viimeiset kaksi Winsun täyteistä Fabarmilla, josta silloinkin ammuttiin ala ja yläpiippu eli ei samasta piipusta. ( oli muuten aika hyvä kasa )


Täyteiset ammuttiin tässä järjestyksessä:

DDuplex Monolit 28g Magnum 12/76

DDuplex Rossa 32g 12/70

DDuplex Monolit 28g 12/70

B&P Palla 22,5g 12/70

B&P Mythos Brenneke Magnum 12/76

B&P Black Shock 40g 12/76

Winchester X Speed 12/70DDuplex Monolit Magnum 28g

Selkeä hajonta kaikilla aseilla, Mossella ei osunut kuin yksi tauluun ( syy siis ei Markon taidoissa vaan Ghost Ringin, eli jouduttiin säätämään tähtäimiä ihan uusiksi )

Fabarmilla kahden laukauksen kasan hajonta n.40cm luokkaa.

Benellistä odotin enemmän, paras kasa tuli tiukemmalla supparilla, mutta kasa hajosi silti todella rankasti. Ei välttämättä huono täyteinen, mutta ei ainakaan näihin meidän aseisiin sopiva.DDublex Rossa 32g


Täyteinen, joka viimeksi jäi hieman vaivaamaan, ei oikein saatu hyvää kuvaa panoksesta, mutta nyt Benellillä ammuttaessa kasa oli ihan ok, vaikkakin nousi ylös suoraan n 15cm tähtäyspisteestä.

Kasa ihan ok, mutta potentiaalia ehkä parempaan mitä odotettiin, yllätti positiivisesti Benellissä.

Fabarmilla taas kasa hajosi enemmän, syynä kenties avarampi piipun supistaja.

Fabarmilla osumat karkasivat ensimmäisen mustalle osuneen jälkeen reilusti vasemmalle.

Benellillä voisin jopa ampua riistaa, mutta en suosittele ainakaan Fabarmin Traqueriin enkä Mosseen.DDuplex Monolit 28g 12/70

Laitettiin tämä rasia kohdistus panoksiksi .Mossbergin kanssa kun tuntui, ettei osu tauluun lainkaan. Saatiin viimeisellä kahdella kutilla jotain tolkkua, mutta ei juuri kehuttavaa.B&P Palla 22,5

Testin nopein, 600m/s oleva panos joka oli viimeksi ihan ok, olikin ihan kärkeä tänään, niin Fabarmilla kuin Benellilläkin. ( Benellissä IC )

Molemmilla aseilla panokset keskelle taulua, ja periaatteessa pystyy ampumaan samaan reikään. Toimii todella hyvin ja voidaan suositella ainakin riistalle osuma tarkkuuden takia.

Jos itse pitäisi valita nyt suoriltaan combo jolla ampua sika tai peura, niin Traquer ja Pallan 22,5 lyijyvapaa slugi olisi kirjoittajan valinta. MUTTA, huomaa, että erot ovat todella suuria jo pelkästään aseiden takia niin on aina todella tärkeää käydä kokeilemassa miten panokset sopivat omaan aseeseen. Yhdessä loistava voi olla toisessa täysi susi….


B&P Mythos Brenneke Magnum 12/76

Mythos suoriutui testissä myös vaihtelevalla tavalla, Mossella ei pahaa hajontaa ja osumat olivat jota kuinkin mustalla, hieman alhaalla ja vasemmalla, mutta ihan kelpo kasassa. Joten odotukset olivat suht korkealla Fabarmin ja Benellin osalta. Benellillä hajonta oli taas aika hurja ( supistajana IC) ja Fabarmilla hieman tasaisempi vaikka ei pysty missään nimessä kehumaan.


B&P Black Shock 40g 12/76


Viime testissä ehdoton ykkönen oli nyt hieman hakusessa, hyvä kasa Fabarmilla ja ihan OK Benellillä mutta IC läpi ammuttuna tuli tauluun kaksi slugia ilmeiseti hieman poikittain ? Ei voi kuin ihmetellä…mutta näin se menee, viimeksi Benellillä ammuttuna taas toimi todella hyvin mutta ilman IC supistajaa. Eli kaipaa todella väljän supistuksen jos lainkaan toimiakseen hyvin.

Osumat silti taulussa siten, että olisi voinut ampua riistaa ihan hyvin.


Winchester X Speed


Korkeat odotuksen kyseiseen patruunaan ja Winsu ei pettänyt nytkään. Mossella hyvä kasa mustalle, ja samoin Fabarmilla ylä ja alapiiput ammuttuna peräkkäin todella hyvä kasa suht keskellä taulua. Ehdottomasti B&P Pallan kanssa tasaisin panos eri aseilla ammuttuna.

Hyvin olisi voinut ampua sikaa tai peuraa 35 -40m etäisyydelle tällä combolla.Mitä tästä opimmekaan….


Nyt on siis kaksi eri vaihetta käyty läpi ja varmasti yksi tai kaksi muuta joudutaan vielä kokeilemaan. Selvää on, että eri aseet ampuvat todella eri tavalla samoja täyteisiä.

Kylmän ja kuuman piipun erot ovat todella suuria kuten oli odotettavissakin.

Supistajilla on merkitystä, kuten on myös panoksilla ja niiden painolla ja nopeudella, tämäkään siis ei mitään uutta ja yllättävää mutta toisaalta on hieno huomata kuinka suuria eroja on aseiden ja panosten välillä, en voi millään sanoa 100 % varmaksi että tietty täyteinen sopii aseeseen X jossa supistaja Y ellei sillä ole ammutta ihan oikeasti. Ainoa tapa löytää täyteinen jolla voidaan ampua riistaa on se, että panosta kokeillaan aseeseen jolla meinataan metsästää.

Se mitä olisi hieno vielä käydä läpi on se miten paljon panoksen lähtönopeuteen vaikuttaa lyhyt piippu vs pitkä piippu, ja muutamia eri supistajia kokeilemalla noihin ns ongelma täyteisiin voisi löytää lääkkeen. Unohtamatta tietenkään rihlattua piippua ja supistajaa.


Kiitos jos jaksoit lukea ja hienoa jos sait apua omiin valintoihin, sekä apua artikkelista.

Toni
Kommentit

Kirjaudu sisään kirjoittaaksesi kommentin.

Matti Piippo

Hyvä testi. Mahtoi ottaa aikaa.