Testissä täyteisiä osa 1

Testissä täyteisiä osa 1

TÄYTEISET OSA 1


Testattiin tänään täyteisiä 3:lla eri haulikolla, kaikki aseet 12cal. piipuilla…

Testissä oli mukana:

 Valmet 412S

 Fabarm Traquer

 Benelli SuperNova


Yhdessäkään aseessa ei ollut rihlapiippua, eikä erillisiä supistajia parantaakseen toimintaa!

Ampujia kolme, ammunnat suoritettiin seisaaltaan tuelta riistalaukaus nopeudella tauluun ,joka oli 35m etäisyydellä. Napakka puuskittainen sivutuuli vasemmalta oikealle.

Tarkoitus tällä testillä oli testata kuinka suuret erot tulivat eri aseiden toimesta ja kuinka suuri ero oli kylmällä vs lämpöisellä piipulla ammuttaessa. Ammuttiin 3 laukauksen sarjoja.

Kylmällä piipulla ammuttava kasa-ammunta tullaan tekemään seuraavalla kerralla OSA II:ssa.


Testissä oli mukava seuraavat SLUGIT ( täyteiset ), joita meiltä löytyy myymälästä.

Kaikki täyteiset paitsi Winchester, B&P Black Shock ja B&P Palla Brenneke olivat lyijyttömiä.


DDuplex Monolite 28 Solid Steel 12/76 Magnum. 445m/s

Dduplex Monolite 28 12/70 445m/s

DDublex Rossa 32 12/70 405 m/s

Winchesterin X Speed 12/70 28g. 488m/s

B&P Palla Brenneke Magnum 32g 420-440m/s

B&P Palla 22,5g 600m/s

B&P Black Shock Magnum 12/76 40g. 460m/s


Monolite 28 Magnum:

Valmet 412 S alapiipulla, laukaus aika hyvin keskelle 8, kaksi seuraavaa selkeästi oikealle ja ylös, hajonta melko suuri. Ensimmäinen laukaus olisi ollut hyvä riistalaukaus sorkalla kuin sorkalle.

Fabarm Traguer : alapiipulla 2 laukausta, molemmat nousivat huomattavasti vs Valmetin osumapisteisiin, hajonta todella selkeä pystysuunnassa, ei sivuttais suuntaista hajontaa kuten 412 S ammuttaessa, mutta ei missään nimessä olisi ollut hyvä laukaus riistalle.

B&P Big Game Palla 22,5g ( testin nopein panos 600m/s)

Fabarm Traquer: melko hyvä kasa, ero kylmällä ja lämpöisellä yllättävän pieni. Hieman oikealle.

Olisi riittänyt peuralle ja sialle.

Benelli : Molemmat osumapisteet huomattavasti vasemmalla taulussa, lämpöeron takia hajonta selkeä. Ensimmäinen laukaus mustalla, toinen selkeästi 4/5 välissä kello 10. Kylmällä piipulla olisi ollut ihan ok riistalaukaus. Paikko laukaukset eivät olisi olleet tappavia.

Valmet: osumapisteet selkeästi taas oikealla ylhäällä, nyt molemmat täyteiset osumakuvion perusteella eivät olleet vakautuneet lainkaan, hieman poikittain tauluun. Eli ei soveltunut kyseiseen aseeseen lainkaan, suuria eroja kuten huomaatte kuvassa, ei olisi ollut missään tapauksessa soveltuva ampumaan riistaa.

Palla Brenneke Magnum 32g

 Fabarm: Kaksi laukausta aika lähelle keskustaa, hieman ylös. Ei juurikaan pahaa hajontaa sivuttain. Hyvin vakautuneet ja selkeä jälki taulussa. Kylmällä piipulla osumapiste todella paljon alempana kuin kuumalla. Olisi silti ollut ihan ok laukaus esim peuralle.

Valmet: Hajonta taas oikealle kuten aikaisemmillakin, kolme laukausta noin 15cm kasassa, joista kylmällä piipulla ammuttu alimpana.

Benelli: osumapiste taas hieman vasemmalla, hajonta melko suuri kylmän ja lämpöisen osalta.

Winchester X speed 28g 

Benelli: Kylmä laukaus hyvin keskustassa, kaksi muuta hieman hajontaa sivuttain ja vasemmalle kuten kaikissa muissakin, tappava ensimmäinen laukaus. Kaksi muuta olisivat olleet rajalla

Fabarm Traquer: Mustalle ihan hyvä kasa, ero kylmällä ja lämpimällä piipulla siedettävä, mutta silti ei voi sanoa että ampui kasaa, lämpimät laukaukset noin 6-7 cm kasassa.

Valmet: Winchester sopi Valmettiin ihan hyvin myös, kasa edelleen hieman oikealle kuten kaikissa muissakin, kasa ihan hyvä, tarkka ensimmäinen laukaus mustalle, kaksi muuta nousi alle 10 cm ja kasa ihan hyvä. Winchester oli testissä nöin alkumetreillä ihan hyvä ja tarkka panos kaikilla aseilla, ei hirmu hajontaa millään aseella vaikka kaikilla aseilla osumapisteet vaihtelivat. Oletetusti kärkipäässä testissä.
B&P Black Shock Magnum 40g. ( painavin slugi)

 Benelli: Laukaukset 2 kpl putkeen olivat molemmat mustalla, hieman vasemmalla kuten kaikki muutkin, kylmän ja lämpimän piipun laukaus ero pienin tähän asti. Molemmat olisivat olleet kuolettavalla alueella.

Fabarm: Sama kuin Benelli, molemmat hyvin keskustassa, paras kasa myös tällä aseella ammuttaessa, osumat keskellä taulua.

Valmet: Todella tarkka ensimmäinen laukaus, kaksi muuta laukausta hieman taas oikealle, mutta ihan hyvä kasa. Testin toistaiseksi tasalaatuisin käynti aseesta riippumatta ja tarkin täyteinen. Kaksi osumaa valkoisella ammuttiin DDuplexilla.


DDuplex Rossa 32g 

 Benelli: laukaus nousi ylös, ja ero kylmällä aika suuri lämpimään piippuun.

Fabarm: Laukaukset myös hieman ylös mutta edelleen keskilinjalla, ero lämpimällä ja kylmällä suurehko, mutta kaksi lämmintä laukausta olivat noin 12cm sisään

Valmet: ei ammuttu.

Vaatii uudelleen ampumisen kyseisillä slugeilla…


Päätelmiä: 


Kun ensimmäinen testipäivä on takana, on selvää että eri aseet käyttäytyvät todella eri tavalla.

Valmet vei kaikki slugit todella selvästi oikealle ja ylös, kello 2 suuntaan riippumatta ampujasta tai panoksesta. Benellin pumppu vei taas kaikki osumat selkeästi vasemmalle 09 suuntaan, nousua vähän mutta osumat tuulesta riippumatta vasuriin ( huomaa napakka tuuli vasemmalta oikealle )

Fabarmin Trquer Slugi haulikko lyhkäisellä piipulla oli kaikkien suosikki ja testissä tasaisimmin toiminut ase ampua, kaikki panokset olivat kylmillä laukauksilla hyvin lähellä keskilinjaa ja taisi meidän keppi katketa ainakin 4 kertaa tällä aseella ammuttaessa. Lämpövaihtelun takia myös tällä osumapiste muuttuin hieman mutta pysyin aika hyvin keskilinjalla.Jatkoon seuraavaan testiin valittiin yksimielisesti, järjestys toistaiseksi näin : 


B&P Black Shock Magnum

Winchester X Speed

B&P Brenneke Magnum

B&P Big Game Palla

DDuplex Monolite Magnum


Seuraavaksi ammumme kasaa kyseisillä panoksilla, siten että piippu jäähtyy välillä ja kasa mitataan ampumisen jälkeen. Testissä ammumme myös edelleen eri aseilla ja eri ampujilla jotta saadaan hyvä kuva siitä miten kasat muodostuvat. Palaamme asiaan siis pian.

 


Kommentit

Kirjaudu sisään kirjoittaaksesi kommentin.