Riistapolkupanokset testailua - osa 1

Riistapolkupanokset testailua - osa 1

Riistapolkupanos, mikä se on?

Riistapolkupanokset ovat lautaus painoltaan 24g ja haulikoko rajattu 2,00mm – 2,50 mm, ainakin jos on sääntöihin uskominen. Ampujat ovat käyttäneet ”polkupaukkuina” Skeet panoksia tai ns. SubSound panoksia (aliääni ), jotka antavat pienen rekyylin lisäksi tiukan kuvion ammuttaessa tiukalla supistajalla, "ristihajontaa" tulee vähän ja pienelle alueelle saadaa paljon hauleja.

Kovia huhuja on kuulunut sieltä sun täältä koskien näitä panoksia ja niissä käytettäviä haulimääriä, painoja, sekä kokoja. Ennen vanhaan oli vilunkia vaikka minkälaista, ampujien yrittäessä saada haulit menemään mahdollisimman tiukassa kuviossa lapulle...

Me päätimme ottaa selvää mitä nämä ns polkupanokset pitävät sisällään, ja katsotaan onko huhuilla siipiä vai onko puhe pelkkää puhetta. Tarkoitus on myös ampua testit 25m matkalta tauluun, jossa nähdään selkeästi kuinka tiukka kuvio on mahdollista saada panoksella..Testissä ammutaan puoliautomaatti haulikolla täysisuppealla supistajalla 30” piipulla ja rata-aseella jossa 32” piippu ja täysisuppea supistaja.

Testissä oli mukana Saga, Clever, B&P, Rio, Olympia ja CP Pecoraro valmistajien panoksia, panokset ovat ostettu eri liikkeistä, osa hieman vanhempaa kaartia ja osa ihan nyky paukkuja joita hyvin saatavilla aseliikkeistä.

.Ennen testiammuntoja purimme panokset. Valitisimme 5 kpl hauleja per panos ja purimme yhteensä reilu 2-3 panosta per malli. Panoksia purettiin myös että saatiin panoksien eri lataukset punnittua. Laskimme myös panosten haulimäärät ja punnitsimme yksittäisen haulin painon.

Tässä alla taulukkoa, josta ilmenee panosten haulikoot, sekä haulimäärät.Purkuun.

Jokainen panos oli alle 24g latauksella varustettu, joten näin ollen kaikki menisi läpi Riistapolkujen säännöistä kokonaispainon osalta, paino vaihtelu oli 23,4-23,9g välillä. Yksittäisten haulien painovaihtelu oli aika suurta 0,0135 - 0,0155 g


Haulikoon minimin ollessa 2,00mm melkein kaikista löytyi muutamia raja tapauksia, mikä sinänsä ei ole hälyttävää haulien ollessa 1,98mm tai 1,99 mm.

B&P SubSound panoksessa kaikki testatut haulit olivat ainoana panoksena yli 2,00mm!


Cleverin ja B&P Olympic Edition panoksissa löytyi testissä yksi hauli 5:stä, joka oli juuri nippanappa alle 2,00mm…eli pientä heittoa, mutta emme näkisi että sillä olisi merkitystä siihen olisiko panos hyväksyttävä kilpailuun vai ei, pienet heitot varmasti ovat normaalia ja ymmärrettäviä.


Testissä paljastui kuitenkin hyvin huolestuttava asia, esim Olympian Skeet 24g 9 koon panoksessa ei ollut ainoatakaan haulia joka olisi ollut 2,00mm, eikä Sagan panoksessa, vaan kaikki reilusta alle sallitun rajan, ei rajatapauksia vaan todella pieniä 1,68mm ja suuri määrä 1,75-1,83mm hauleja, jotka eivät millään kuulu 9 tai 9,5 kokoon, tai vastaa paketissa annettua kokoa.

Olympian panoslaatikoon on merkitty 9 koko tarralla , tarran alla paljastuu toinen merkintä 9,5 ( 2,0mm) joten hyvin erikoinen ratkaisu Olympian valmistajalta, emme todellakaan ymmärtäneet mitä tässä on haettu, koska yhtään 2.00mm haulia ei latauksissa juurikaan ole.

Hauli määrän ollessa myös todella paljon suurempi Olympiassa kuin missään muussa panoksessa, päätimme hieman kaivella panoksia lisää, koska sääntöjen mukaan ei Olympian Skeet polkupanoksena myytyä panosta saisi edes riistapolulla käyttää!

Toinen samanlainen panos löytyin Rion Subsonic panoksesta, ei yhtään tarpeeksi suurta haulia latauksessa ,hauleista joita randomina valittiin 5 kpl oli pienin jopa alle 1,5mm?? Silmämääräisesti paljon pieniähauleja ja hieman suurempia oli vaikka kuinka paljon, haulimäärä oli sekin hieman suurehko, mutta ei kuitenkaan niin suurta eroa kuten Olympiassa.


Kun suurimman haulimäärän omaava panos piti sisällään 632 haulia ( Olympia )ja vähiten oli 449 (Clever )on ero todella huikea 183 haulia, ja kun mietitään miten riistapolkuja ammutaan ja miten osumat lasketaan antaa tämä alle 2mm hauleja sisältävä panos suuren hyödyn vs muihin panoksiin, mielenkiitoista olisi tietää, onko valmista tarkoituksella tehnyt väärillä merkeillä tehdyn panoksen vai käyttääkö valmistaja ihan omaa koko luokitustaan muihin nähden? Miten tahansa päin asiaa katsoo, ei kummallakaan Rio tai Olympia saisi poluilla käyttää. Kyseessähöän on kuitenkin kilpailu jossa jaetaan rahanarvoisia palkintoja.


B&P F2-4 Skeet panoksessa oli myös joitakin pienempiä hauleja, joten ei ihan puhtaasti selvinnyt myöskään se, kun taas B&P SubSound 24g 9,5 riistapolkupanos selvisi täysin puhtain paperein läpi testistä.


Pecoraro panoksessa oli myös suuri määrä pienempiä hauleja, mutta selkeää hyötyä ei ole haettu kuten Olympiassa taas on pyritty saamaan haulimäärällä suuri hyöty, kupit panoksissa olivat lähes samanlaisia ja kokoisia, joten 2,00mm kokoisia hauleja 24g ei saa yli 550 kpl millään.Nyt jäämme odottelemaankin testiammuntoja ja katsotaan minkälaisia kuviota sieltä saadaan meillä testissä olevilla panoksilla. Tässä hieman esimakua ja kuvaa kuinka suuria eroja panoksissa on.J.Hämäläinen

Kommentit

Kirjaudu sisään kirjoittaaksesi kommentin.